Saturday, March 24, 2012

Instant




     Nu ştiu pe unde se ascund supermarket-urile în Seul. Până acum nu am reuşit să găsesc unul destul de mare, ca să pot să cumpăr tot ce îmi doresc de acolo, fără să mă tot plimb de la un Family Mart la altul. La unul au ceaiuri, dar n-au lapte. Dacă au lapte n-au ceaiuri. Şi aşa mai departe. E drept, nici eu nu m-am străduit  prea tare să găsesc vreunul.

    Family Mart e marcă japoneză. Sunt foarte multe în Seul, pe toate străduţele.
  Mai e şi 7-Eleven, tot japonez, şi tot atât de des întâlnit. Şi multe altele,
    bineînţeles, dar cine le ţine minte pe toate ...


     Mart-urile acestea mici se găsesc la tot pasul. Găseşti mult ramyeon şi alte feluri de mâncare pe care le prepari în 5 minute. Apoi multe chips-uri, biscuiţi, dulciuri, care sunt cam scumpe, faţă de preţurile de la noi. Baterii, periuţe de dinţi, şosete uneori, ceva băuturi destul de scumpe, sucuri, iaurturi îndulcite, aromate, tunate, iaurt simplu nu am văzut, doar tot felul de amestecuri, lapte când şi când, depinde  de cât de mare e mart-ul respectiv, sandwich-uri, nişte kimpap împachetat frumos cu 2000 de woni (2 dolari) ... Dar kimpap găsesc la cantina şcolii cu 1000 (1 dolar) de woni, prin urmare nu prea cumpăr din altă parte. Raionul cel mai mare şi mai important  e, bineînţeles, cel cu ramyeon


                                            Lapte, lapte, unde-i? Nu-l văd. ... Nu este ..


                        Poţi să îţi prepari ramyeon-ul chiar în magazin, deoarece au apă fierbinte,
                                         primeşti beţişoare şi poţi să îl mănânci chiar acolo.




                                        Sunt cutii mari şi cutii mai mici ca şi acestea. Însă, 
                                     din lăcomie, până acum nu le-am încercat pe cele mici.



     Prima mea experienţă cu ramyeon a fost una neplăcută de tot. Ca tot începătorul, am ales cutia care arăta cel mai bine. Ramyeon Nagasaki. Cred că a fost cel mai picant lucru pe care l-am mâncat până acum în Coreea. Şi nici măcar nu era roşu. Nu cred că îl voi mai încerca. Nici măcar pentru ca să îl am în colecţia mea cu capace de ramyeon.


                              Ramyeon Nagasaki - pentru cei mai rezistenţi şi experimentaţi


     „Ramyeon – mâncarea de bază a woegukin-ului (străin) în Coreea” . După primele două săptămâni aproape mă mândream că eu sunt o excepţie. Mâncasem ramyeon doar de vreo două ori. A început şcoala. Multe teme. Puţin chef. Şi aşa, ca veveriţa care adună ghinde pentru iarnă, am purces la cumpărat de ramyeon, ca să îmi fac rezerve. Apa fierbinte e la 20 de metri de camera mea. Uneori şi acei 20 de metri mi se par un efort prea mare, mai ales când tot etajul e în bucătărie şi îşi face de mâncare. Dar biscuiţi şi choco pie nu mai am, ouă crude nu pot să mănânc, cu broccoli şi morcov crud nu mă satur, iar orezul nefiert nici nu intră în discuţie. Deci mă îndrept spre bucătărie. Mi s-a întâmplat să mănânc ramyeon şi de două ori într-o zi.  Oare şi de trei ori? Nu îmi amintesc, dar nu prea cred că am mers atât de departe.


                                          Preferatul meu - Twigim Udong (Tempura Udon)


                               În varianta Rolton - unul din acestea, nu mai ştiu care, nu mi-a
                                        plăcut deloc, avea gust de carne, cred că penultimul.


Acesta nu e ramyeon. E ddeokguk. Nu e picant, iar în loc de 
tăiţei e cu - să le zicem - "găluşte" ( ddeok, din pastă de orez). Se mănâncă
mai ales de anul nou. Eu am adăugat şi nişte alge în supă.


Jjajangmyeon - tăiţei cu sos de soia şi ceva legume şi .. carne 
(nu prea multă, deci am mâncat fără probleme).
Tăiţeii trebuie să stea cam 5 minute în apă fierbinte ca 
să se înmoaie. Apoi se scurg şi se adaugă sosul din plic. Mulţumesc Andrei !


La început credeam că nu voi găsi ramyeon care să
nu fie picant. Am găsit. Bineînţeles a trebuit să întreb întâi.
Sarigomtang  şi Jeukseokgomtang. Mai nou adaug ouă fierte şi alge. Mulţumesc Georgi !



Dacă încă nu v-aţi plictisit, mai am căteva poze. Dacă v-aţi plictisit poate vă mai animaţi :)
...................SMILE RAMYEON......................  


Agrafa în formă de ... ceva ce găseşti în ramyeon-ul Tempura Udon. 
Ce o fi .. nu ştiu .. (numele)


Vei creşte mare şi puternic. Hmm ... Chiar ?


Da, chiar .



Şi nervos ...



Da, se umflă :)


Ramen Raider 


25 comments:

  1. Unele poze au o calitate ft proasta, nu imi mai merge camera foto din pacate :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dar, bateriile acolo cum gasesti, sunt? Auzi, daca vrei cumpar de alea reincarcabile si-ti trimit. Serios! vrei?

      Delete
    2. Mai, aici e un loc care se numeste Jeonja Land (전자 렌드) - Electronics Land - sunt mai multe cladiri (mari, gen mall) unde au numai chestii ce tin de tehnologie. Eu zic ca mai usor gasesc baterii aici decat sa trimiti tu ;). Numai ca tre sa ajung pe acolo. Cand mai ies cu colegii de la SNU poate o sa merg , ca singura ... nu am chef . Hmm.. cheful asta ..

      Delete
  2. Renunta la lapte.. oricum nu e prea sanatos, stii cum e: fiecare pui cu lapte de la mama lui. Iar daca nu mai esti pui, nu mai ai nevoie de lapte. Caci asa zisa vorba, "e bun pentru calciu" e oarecum ne-valabila. Mai mult calciu are sucul de morcovi si spanacul, stiai? Pana la urma laptele e ok daca vrei ceva lichid la cereale sau alte fainoase...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, Miss Nutrisionist. Eu vreau sa fiu pui :)). E bun cu biscuiti, de aia il beau. Dar stai asa. Si ceaiul e bun cu biscuiti. Iar apa e gratis. Cred ca nu mai cumpar eu degraba lapte. Nici macar de ala de soia. Oricum e destul de scump.2$. O sa trec pe cruditati. Deja mi-am cumparat legume, numai sa nu se strice acolo, ca niste morcovi pe care i-am luat de vreo 2 saptamani s-au cam zbarcit. 'The point' aici e ca nu vreau sa pierd timpul cu preparatul, du-te la bucatarie, hai inapoi spala vasul etc etc. Si cand mai si dau peste grupul de americance care asculta Kpop (si care in prima zi de scoala cand ne-am prezentat toti studentii straini acolo in amfiteatru au declarat "We can only speak English, sorry" ) , pai ... atunci mi se face lene sa mai merg prin bucatarie. Atunci vin si ascult muzica romaneasca si ce bine ma simt , he he.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Deci " We can only speak english"...buuut we listen Kpop even in kitchen, ha ha, comic...cred

      Delete
  3. Niciodata nu am stiut cum isi fac coreenii (in filme) supa aia direct langa magazin? Intrebarea retorica, ma gandeam.
    Deci multumesc ca esti acolo ca sa descoperi lucrurile marunte care ma pasioneaza pe mine. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu mi-am pus mereu intrebarea asta, ca si tine, in gand doar. Ce-i cu supa aia pe care o cumperi, si gata! ies aburi. Practic poti sa mananci acolo, daca vrei, iti iei un sandwich, ori o cafea .. Cred ca si in cele mai mici mart-uri se poate face asta.

      Delete
  4. Woow cat ramen la tine!! Oricum cred cas- mai gustosi decat rollton-urile noastre sau mammita din kaufland. Am mancat si eu un mammita zilele astea si nu mi-a placut deloc. Calitate inferioara.
    Dar ce-mi place cel mai mult, sunt ambalajele pe care ni le prezinti, imi fac o pofta...!

    Si inca o chestie, pe care o deduc din ce ai scris. Strainii intr-o tara nu gasesc mancarea buna. As vrea sa spun ca doar la noi (sau europa) mananci ca lumea, dar si eu am patit la fel in state si norwey. Deci e vorba de a fi strain pe un pamant. Iaurt simplu? Du-te departe ca sa faci rost... Lapte? hypermarchet daca ai noroc. Chestia e ca, difera stilul de mancare si stilul de a se raporta la mancare. Sunt foarte artificiali. Oare un strain in Romania, cum mananca? Am devenit foarte curioasa, brusc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu se pot compara. Rolton si Mammita sunt doar o umbra de ramen. Ma gandesc cam ce sortimente sa cumpar, ca as vrea sa va trimit o data. Astept sugestii daca aveti. Ce rau imi pare ca nu sunteti aici sa mancati cat vreti (: (: .

      Depinde cum esti obisnuit .. Si eu simt uneori, asa mai in subconstient, ca ceva lipseste. Poate imi lipseste Kauflandul care stiam unde e si stiam ca daca merg acolo gasesc ce vreau (aici inca mai caut un supermarket, hipermarket vreau sa zic - ). Sau poate bucataria unde puteam sa ma desfasor cum voiam, sau 'bruschetele' cu paine 'ne-dulce' pe care mi le faceam, cartofii copti, supa noastra, ciocolata amaruie... E psihologic. Desi si aici mancarea e buna, nu zic nu, painea dulce e chiar gustoasa, algele sunt ieftine si le poti manca goale, cum fac eu cand ma uit la meciuri, totusi 20 de ani cantarasc mult in subconstientul meu.

      Ar trebui sa gasesti un strain sa il intrebi, dar situatia trebuie sa fie similara. Tu de ce mancai muffins de exemplu? E nou, la noi nu se gasesc, si trebuie sa profiti ...?? Cum e?

      Cu iaurtul ... Cred ca pot trai si fara, nu ma arde asa tare. In schim am abut azi o pofta de ddeokbokki ..! Nu mai mancasem de vreo saptamana. Am cumparat de la o ajummoni de pe strada cu 2500 de woni (~2.5$). Mi-a facut pachetel, mi-a dat 2 perechi de betisoare (cred ca erau doua portii). Dar n-am putut sa mananc tot, e in frigider. Acum am mancare de rezerva destul. Niste kimpap mai lipseste. Mi s-a pus pata pe kimpap si ddeokbokki. Dar nu mananc asa des ca si ramyeon ca , totusi, ma gandesc si la buzunar.

      Alte intrebari, curiozitati, intrebari va rog. ;)

      Delete
    2. Lasa ca asa cum spui mai jos, ingrasa,pana nu avem e bineeee.
      Ce frumos de ajumma ca ti-a facut pachetel si ti-a dat asa frumos tot.
      Asa sunt ele, ospitaliere, cum ai observat? Sunt asa ca in filme, gen personalitate si temperament?

      Delete
    3. Da, chiar asa sunt. Sa vezi la piata. Stau pe scaun in mijlocul drumului si povestesc de le aude tot Seulul :)))

      Delete
  5. Fac niste exercitii la coreeana si am urmatoarea propozitie:

    밤에 라면을 먹으면 뚱뚱해져요. (Daca mananci ramyeon seara te ingrasi)

    Adevarat, adevarat .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taaaree! Scriu si ei lucruri bune, nu doar baliverne. Inveti 2 chestii odata. Aka impusti 2 iepuri dintr-o lovitura!

      Delete
  6. Am gasit un hypermarket la vreo 5 statii de metrou de unde stau. De cate ori am trecut pe langa el si n-am stiut... Mi-am cumparat margarina (cica facuta din boabe de porumb), gem de struguri, paine (SI NU E DULCE !!!!), o planta de apartament (sa fie mai verde in camera-vreau sa iau mai multe), cratita pt supa,o cutie mare de choco pie (asta trebe neaparat), legume, sos de soia, si ... ramyeon. Dar e ramyeon portie mica. Mai putin, mai bine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wooow! super super! In sfarsit, m-am rugat ca sa gasesti! Ce coincidenta. (apropo de coincidente stii ce spunea Einstein despre ele? Ca acesta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim) :))

      Paine, intr-un final, bravo!
      Acum ai ocupatie, vezi doar sa nu devii addicted, cum am fost eu in Luxembourg, mergeam in Auchan si ma pierdeam, dupa ce l-am descoperit.:)) Si apropo de Auchan, am gasit azi la noi in Auchan acei biscuiti pe care ii mancam acolo uneori, of course pachet mai mic si mai scump. ..

      Delete
    2. O, si eu vreau biscuiti din aia ...

      Delete
    3. Margarina din boabe de porumb??? Ca sa vezi cate mai ai de descoperit, si asta doarn in materie de mancare.

      Delete
    4. E buna margarina asta. Nu are gustul ala naspa pe care il are margarina din Romania. Si nu e asa ... 'alunecoasa'.Imi place . E un pic sarata.

      Delete
    5. hmmm... te dai pe margarina acum... unt non essere?

      Delete
    6. nu am vazut unt. oricum la raionul unde apar chestii occidentale, gen branza , acolo nu zabovesc. ca sunt scumpe

      margarina e ca sa o pun sub dulceata. am renuntat la biscuiti. acum mananc paine cu dulceata si margarina..

      Delete
    7. OOO... super! E mai buna decat biscuitii, aia numa te constipa, :)) macar painea e moaaale:D

      Delete