Wednesday, March 14, 2012

Creatorii





     Nu ştiu cât de prieteni sunt alţii cu telefoanele mobile ori cât de mult se bazează pe ele şi cât de mult contribuie acestea la supravieţuire pentru unii, însă pentru mine nu au fost niciodată mai mult decât apeluri, conversaţii, mesaje când nu aveam credit sau nu puteam vorbi, şi, foarte rar, mp3 sau aparat foto. Jin ne-a spus chiar din prima zi, când eram încă în aeroport că telefonul mobil este cel mai bun prieten al coreeanului. „Îl scot mereu din buzunar doar ca să mă asigur că e acolo. O! Eşti aici, eşti bine, prietene. Şi îl pun înapoi.” 

     Dacă la noi în Bucureşti am fost surprinsă de cât de mulţi oameni citesc cărţi prin staţiile de metrou sau în metrou, pe metroul din Seul e la ordinea zilei să stai cu ochii în smart-phone. Poate doar celor mai în vârstă le lipseşte acest obicei. Aceia care au adus Coreea la stadiul economic de astăzi, muncind prin fabrici în perioada dictaturii, ajutând ţara să aibă una din cele mai spectaculoase creşteri economice din a doua jumătate a secolului 20. Poate că pe ei tehnologia i-a depăşit. Dar au lăsat generaţiei următoare o moştenire, de fapt au lăsat obligaţii. Foarte mulţi coreeni poartă ochelari. Muncesc din greu oamenii aceştia, şi nici nu cred că îşi dau seama. Nu îşi dau seama că la ei totul se petrece mai repede, că mănâncă mai repede, că sunt mereu pe fugă, că poate ar trebui să aştepte ca întâi să coboare pasagerii din metrou şi doar apoi să intre ei ...Pentru ei toate acestea sunt cursul normal al vieţii. 



     Metroul din Seul. Călătorii par atât de posaci mereu cu ochii în telefon! Puţini sunt cei care vorbesc, majoritatea tastează.  Şi mi se par nişte oameni trişti când îi văd aşa. Deşi, nu sunt, evident. Cum să fii trist când ai cu cine socializa, chiar şi prin internet? Doar că Ardealul din mine nu mă lasă să îmi imaginez că o astfel de viaţă ar putea fi mulţumitoare. Ori poate nu e Ardealul, ci e caracterul meu conservator; dar totuşi coreenii nu sunt ca noi. Pe autobuzele noastre oamenii discută, râd, se uită pe geam . Aici sunt obosiţi. După o zi de lucru unii îşi reazămă capul de zid aşteptând următorul tren, abia ţinându-se pe picioare, mai mai să adoarmă. În metrou, capete legănându-se şi pleoape căzând de oboseală, priviri în gol, priviri în telefon ... Sunt invenţia lor până la urmă, de ce nu le-ar folosi la scară mare? Chiar dacă preferă importurile - iPhone, nu Samsung şi LG .

                    Pe aici pe undeva se afla Yongsan Electronics Market (Yongsan Jeonja Sijang) - 
                     un mall numai cu produse electronice; fiecare etaj e specializat pe un anumit
                             domeniu - aparate foto, camere de filmat, laptopuri, telefoane etc.

     A fost nevoie de un Park Chung-hee şi de întreaga naţiune dispusă să muncească din greu pentru speranţa unui trai mai bun pentru ca Seul-ul să se umple de construcţii moderne şi de tehnologie la tot pasul ...

















12 comments:

  1. E cam trist.... pana la urma e mai bine sa traiesti intr-o tara, citez (dintr-un banc)"cu 50 de ani in urma"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pai aia suntem noi :)) ce zici?

      Delete
    2. normal ca suntem noi, o luam incetisor:)), numai sa nu ne influenteze si pe noi:P

      Delete
    3. ardealul o sa reziste oricum. am eu incredere in el ;)

      Delete
  2. Interesant si totusi de asteptat din partea lor, daca te uiti si la istoria formarii poporului.
    Cred ca chestia cu ”rasfoitul” telefonului reprezinta latura de introvert a asiaticului, se exteriorizeaza doar intre prietenii apropiati si familie, nu..?
    In plus, modul tau de abordare ma pune pe ganduri privind ceva: oare tinerii lor vor mai fi asa de muncitori precum cei care au ridicat Coreea unde este astazi? Caci uitandu-ma la noi, la romani, macar ca nu au facut bunicii si parintii nostri munca ca si in Coreea, dar au muncit, iar tinerii devin tot mai ”lenesi” in a-si lua avantul independentei financiare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sunt destul de reticenti fata de straini. Cred ca din cauza ca le e frica ca nu pot comunica cu ei. Dar daca vorbesti coreeana sunt mai curajosi, numai aici e problema strainului care vorbeste coreeana(adica a mea) ca mi-e frica ca nu o sa inteleg ce spun ei pentru ca vorbesc repede si altfel decat invatam noi la scoala.
      La batalia care se da pentru a deveni studentii unei universitati de prestigiu, nu cred ca se poate spune ca vor deveni lenesi. Cat timp piata lor va cere forta de munca , cred ca vor fi tot asa. Mi se pare o sitiatie ce trebuie privita din unghi economic. Astfel, depinde si cat si pana cand isi vor mai vinde produsele inafara cum le vand acum. Acum eu vad multa competitie, si daca e competitie, exista viteza-cine ajunge primul. Deci pentru ca sa isi incetineasca cumva ritmul, ar trebui sa se intample ceva mai deosebit. Sa zicem ca tara se va unifica cu Nordul. Poate atunci vor pune si ei frana, asa incet ..

      Delete
    2. Pana se unifica, hai sa aducem cativa la Tusin:)), oare cat or rezista?

      Delete
    3. N-ar rezista ... :)) Serios, ce tehnologie e acolo? Stalpii aia de telefon :))

      Delete
  3. Schimband subiectul, imi place ca ai pus poza cu 2ne1 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. o, multumesc :P m-am gandit si la tine cand am ales-o. kk

      Delete
  4. Nice long reply for my comment, thank you eonni.
    By the way, whens' a next post? can't wait, chinchayo!

    ReplyDelete